Lidt om mig
Mit navn er Mette, jeg er fra den vilde vestlige del af Jylland, Danmark. Jeg lærte at strikke af min mor, før jeg kunne skrive eller læse. Jeg har en livslang lidenskab for tekstil håndværk. Strikning, broderi og hækling har altid været min foretrukne måde at udtrykke min kreativitet på.
Udover at farve garn med planter, skabe design og undervise i tekstilhåndværk, har jeg i mange år arbejdet med den tekstile kulturhistorie på lokale museer. Min passion for at farve med planter opstod faktisk på museet, efter jeg havde håndteret nogle tekstiler farvet med planter fra 1800tallet. Jeg har altid troet på, at det giver mig en dybere forståelse for et håndværk, når jeg kan udforske det både teoretisk og praktisk. Derfor begyndte jeg for snart otte år siden at eksperimentere med at farve mit eget garn med planter. Her opdagede jeg hurtigt, at plantefarvning åbnede tusindvis af muligheder for mig - en ny verden åbnede sig.
I dag farver jeg mit garn med planter, jeg har samlet i naturen i mit lokalområde. Jeg høster planterne både tidligt, midt i sæsonen og sent på året og samler også forråd, som jeg kan bruge senere på året. Jeg supplerer de høstede planter med cochenille, kraprod og indigo. Én farve kan variere meget afhængigt af, hvornår i sæsonen jeg farver med planten. Jeg farver altid udenfor i frisk luft, det betyder at temperaturen kan svinge meget, fra 30 grader til et par minusgrader. Mine erfaringer viser at netop Indigo farvningens resultater varierer alt efter, om der farves i frostvejr eller sommertemperaturer.
For mig er det fascinerende at få det bedste ud af naturens ressourcer. Derfor forsøger jeg altid at efterlade naturen så uberørt som muligt, når jeg høster. Jeg tager aldrig alle planterne eller rører ved rødderne, så de kan vokse igen - år efter år.
Det lidt mere teoretiske
Der er mange forskellige processer forbundet med farvning af garn. Jeg farver med hvidt og gråt uldgarn fra Tyskland, som er biodynamisk, økologisk og KbT-certificeret af IMO. Jeg modtager garnet på cones, som jeg vinder op i bundter af 50 gram. Jeg farver normalt mellem 100 og 200 gram af gangen, hvilket gør det muligt at følge processen i gryderne. Jeg lader størstedelen af farvningen stå i gryden natten over for at køle langsomt af – det er med til at gøre farven mere intens. Derefter skyller jeg overskydende farve af, før jeg vinder de små garnnøgler til salg.
Jeg får normalt mine idéer til nye farver eller designs under de mere praktiske processer i håndværket - især når jeg høster. Når jeg vælger farver til mine designs, er det en kæmpe fordel at have adgang til over 300 farvevarianter.
Jeg har ikke selv en favoritfarve, men elsker hver og en. Hver gang jeg farver et nyt bundt, bliver jeg overrasket over de fantastiske farver. Når jeg for eksempel farver et bundt med padderok og overfarver det med indigo, bliver resultatet en krystalklar turkis - en helt særlig nuance at opnå ved plantefarvning.
Men nogle gange kan det være svært at vælge mellem de mange varianter, og når dette sker, fastlægger jeg nogle regler for mig selv. En regel kunne for eksempel være at vælge en mørk grundfarve, at der skal være 12 forskellige farver eller at alle farver skal indeholde noget rødt.
Da jeg skabte Flowerpower Tørklædet, havde jeg nogle specifikke kriterier for det hæklede kvadrat: Det skulle hækles med både en og to tråde for at skabe variation i farve og tekstur. Det skulle føles let, der skulle være én grundfarve, og jeg ønskede at skabe en 3D-effekt. Derefter begynder jeg at eksperimentere med hæklenåle eller strikkepinde, indtil jeg opnår et tilfredsstillende resultat - normalt opstår der nye idéer under denne proces.